Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
Ökoiskola

A Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 2013 óta örökös ökoiskola. Az ökoiskolai munkacsoport Buday Ádám tanár úr vezetésével minden tanévben színes programokat szervez és különösen a tavaszi fenntarthatósági témahéten aktív. A legutóbbi évkönyv megjelenése óta a munkacsoport sikeres pályázatot nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjához. A pályázati támogatásból – többek között - megújult és kibővült az iskolakertünk. A fejlesztésekben az intézményi dolgozókon kívül a rákóczis diákok is tevékeny szerepet játszottak. 

Az iskolakertben történt fejlesztések 

Az udvar felső részén alakítottuk ki a tervezett magaságyásokat. A három darab, egyenként 1x3 méter alapterületű magaságyás faanyagát a helyszínen vágtuk méretre, illetve illesztettük össze a kereteket, ebbe került a megrendelt 5 m3 termőföld nagyobbik része. A parkoló beton támfalának megrepedése miatt a tervezett helyszíntől kissé távolabb kerültek a magaságyások, mert a támfal javítási munkái miatt szükség volt az eredetileg tervezett helyszínre. A keretek méretre vágását és összeállítását az intézmény technikai munkatársai végezték. A termőfölddel feltöltött keretekbe már a gyerekek ültették el a vásárolt palántákat, az idén paradicsomot, paprikát, cukkínit, bazsalikomot, petrezselymet és uborkát ültettünk, illetve az egyik ágyás szélére néhány tő eper is került. A paradicsom és uborkatövek karózása-kötözése is megtörtént, a locsolást igyekszünk szükség szerint végezni. A pályázati pénzből vízgyűjtő tartályokat és komposztáló ládákat is vásároltunk, és kihelyeztük őket. 

Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink minél több időt töltsenek az udvaron, emiatt pályáztunk olyan iskolai kerti bútorra, ami akár a tanóra megtartását is lehetővé teszi – egyelőre egy fél osztály számára. A két asztalhoz és a négy padon akár 16 gyerek is elfér. A diákok örömmel vették birtokba ezeket, és már több tanár is tartott itt kiscsoportos órát.  

D:\Dokumentumok\honlap\Barnának\öko_2.png 
A frissen megérkezett kerti bútorok 

A kert másik részében őshonos cserjefajokat terveztünk telepíteni és bemutatni diákjainknak. A pályázat keretében idén homoktövist (kétlaki, így termős és porzós példányt is vásároltunk), törpemandulát és cserszömörcét, valamint csíkos kecskerágót, bükköt, madárcseresznyét és barkócaberkenyét ültettünk sikeresen. Néhány faj elszórva megtalálható az iskolaudvaron (pl. hegyi juhar, kislevelű hárs, vadrózsa, magas kőris, kocsányos tölgy), így ezeket már korábban is be tudtuk mutatni.  

 A fedett teraszunk eddig elég csupasz volt, az ide vásárolt balkonládás, illetve dézsás növényekkel szerettük volna ezt a területet is zöldebbé, barátságosabbá varázsolni. A kertészetből származó dísznövényeket részben ládákba, részben nagyobb cserepekbe, dézsába ültettük. 

 
A teraszra kerülő növények 

Szemléletformálás  

Az ökoiskolai szemléletformálás egyik pillére a „Fenntarthatósági témahét”. Ehhez kapcsolódóan pályáztunk előadói díjakra, illetve jutalmakra. A meghívott előadók rendkívül színvonalas előadásait hallhatták a résztvevők: Dr. Bezzegh Attila kutatóorvos az ember baktériumflórájáról tartott rendkívül érdekes előadást, kollégája, Dr. Patay Gábor az antibiotikum mentes élelmiszerek előállításáról és a Cservölgymajor közösségi finanszírozású modellről beszélt a diákoknak, ahová másnap a bejövő diákjaink (7. és 9. évfolyam) közül ötvenen ellátogattak.  

A Herencsény településen található Cservölgymajorban a gyakorlatban is láthatták a résztvevők az antibiotikum mentes állattartást, illetve idén először mintegy 60 gyümölcsfát ültettek el, a fák termése később megállapodás szerint a rákóczis diákoké lesz.  

A témahéten láttuk vendégül Daróczi Csaba természetfotóst, sok hazai és nemzetközi természetfotó verseny díjazottját, aki a képeiről, illetve az etikus természetfotózásról mesélt az érdeklődőknek. Előadása során nem csak a hagyományos, hanem az egyre népszerűbb drónról készített természetfotók rejtelmeibe is beavatott minket. 

Számít, hogy mit eszel! címmel tartott előadást Boóc Judit, iskolánk régi diákja, jelenleg a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa.  

Ötödik meghívott előadónk Mengyán Eszter volt, aki Fenntartható divat címmel tartott izgalmas előadást erről a szokatlan témáról.  

Szintén a „Fenntarthatósági témahétre” időzítettük saját természetfotó pályázatunkat is. A pályázati kiírás szerint a téma kötetlen természetfotó volt. A természetfotó pályázatra beérkezett, több mint 80 felvételből a zsűri Simon Ákos és Tartsay Bori három képét ítélte a legjobbnak. A képekből az aulában három héten át volt látható a kiállítás. 

 
Simon Ákos (a 2020-ban érettségizett 12.C osztály tanulója) 1. helyezett felvétele  

A témahéten rendeztük a fenntarthatósági csapatversenyt, amire 2-4 fős csapatok jelentkezését vártuk. Az előzetes várakozást felülmúlóan 23 csapat jelentkezett, a médiateremben kevésnek bizonyult a 60 szék, néhányan már csak a földön ülve tudták kitölteni a feladatlapot. A versenyt két kategóriában, 7-9. illetve 10-12. évfolyamos csapatoknak hirdettük meg, mindkét kategóriában az 1-3. helyezett csapatot díjaztuk.  

A versenyben szerepelt a fővárosi védett területekre vonatkozó feladat is, erre a versenykiírásban is felhívtuk a figyelmet. A fővárosi védett területekre, ezek megismerésére délután, illetve hétvégeken szerveztünk kirándulásokat.  

A témahét utolsó napján az aulában a 2. és a 3. óra utáni szünetben zajlott a szörpkóstoló. Összesen hatféle szörpből lehetett választani: meggy, csipkebogyó, bodza, gyömbér, citromfű és feketeribizli háziszörpből lehetett választani. A szörpöket cukor nélkül, csapvízzel hígítva kínáltuk, illetve, ha valaki nagyon akarta, mézzel ízesíthette. 

A témahéten a 10. C osztály rendezett divatbemutatót (Trashy Fashion Show), ahol a ruhák és a kiegészítők (cipők, övek, sapkák) hulladékokból, illetve ezek felhasználásával készültek. 

 
Hulladékból-ruha - divatbemutató 

Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium

Címünk: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 37.

Telefonszámok:
Porta: +36 1 316 3663
Titkárság: +36 1 212 2995
Gazdasági iroda: +36 1 316 8685

E-mail cím: titkar@budai-rfg.hu

OM azonosító: 035222
Fenntartó: Közép-Budai Tankerületi Központ

Tankerületi igazgató: Hajnissné Anda Éva
Honlap: http://kk.gov.hu/kozepbuda

design: Drenkó Panna – webfejlesztés: Mihályi Barnabás