Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
Microsoft

A digitális technika nyújtotta lehetőségek, 21. századi tanulásszervezés 

A 2020. évben kétszer is elrendelt otthoni munkavégzés során a digitális oktatás vagy a digitális átállás az online tanulásnak és tanításnak a szinonimájává vált. Az oktatásban a digitális technika nyújtotta lehetőségek ismerete nem csak azért fontos, hogy vészhelyzet esetén tudjuk használni. A 21. századi kompetenciák (együttműködés, tudásépítés, önszabályozás, problémamegoldás, IKT használat, kommunikáció) egyik fontos összetevője a digitális technika értő használata diákok és tanárok részéről egyaránt. 

Iskolánkban 2017-ben vezettük be az Office 365 rendszert, melyet a Microsoft ingyenesen biztosít az oktatási intézmények tanulóinak és dolgozóinak. A bevezetés egyik legfontosabb oka, hogy a tanárok jelentős része használt online csoportokat az osztályokkal való kapcsolattartásra, de ennek a közösségi felületeken történő megvalósítása biztonsági és személyiségi jogi problémák miatt egyre kevésbé elfogadható. Az Office 365, mint zárt rendszer nem csak a biztonságos, belső kommunikációt teszi lehetővé, hanem számos, az oktatást támogató szolgáltatással rendelkezik. Ilyen például a Teams feladat kiosztás, a OneNote online jegyzetfüzet, 1 TB tárhely, zárt videó megosztó felület és természetesen a szokásos Office programok. A rendszer tagjai ingyen hozzájutnak a legfrissebb, saját számítógépre telepíthető Office programcsomaghoz is. 

A 2017/18-as tanév a technikai bevezetés időszaka volt, az érdeklődő tanárok kipróbálhatták a rendszer nyújtotta lehetőségeket. Az első lépés a Teams megismerése, ez az a program, amivel a korábbi közösségi csoportokat le lehet váltani. Természetesen nem csak tanulói, hanem tanári, szakmai csoportok működtetésére is alkalmas. A próba egyik tanulsága, hogy azokban az osztályokban, ahol egyszer már volt közösségi felületen működtetett osztálycsoport, a diákok nagyon nehezen állnak át az új rendszerre. A következő tanévekben a tantestület egyre nagyobb része kezdte el használni az új lehetőségeket. Meghívott előadók által tartott műhelymunkákat és belső továbbképzéseket szerveztünk. Tanulásunk egy része a Microsofthoz kötődik, a cég nem csak a technikai hátteret biztosítja, hanem képzéseket is szervez. Az elmúlt években tanáraink közül többen tagjai lettek Microsoft Innovatív Tanárok közösségének. Az évek során kialakult tudásunk, tapasztalataink birtokában tanáraink külső és saját szervezésű konferenciákon osztják meg ismereteiket. 

A 2019/20-as tanévben intézményi szinten kezdtük el használni az Office 365-öt, ami például azt jelenti, hogy megszűntek a kör e-mailek, a kommunikáció a Teams csoportokban, célzottan az adott témában érintettek között folyik, legyen az az egész tantestület, vagy a tanárok egy kisebb csoportja. A 2020 tavaszi digitális munkarend nem ért minket felkészületlenül, a diákok és szülők visszajelzései alapján zökkenőmentesen álltunk át az otthoni munkavégzésre. Fontos feladatunk, hogy a 2020 tavaszi és őszi otthoni munkavégzés során tovább gyarapodott ismereteinket ne felejtsük el, találjuk meg melyek azok a tevékenységek, amelyeket a jelenléti oktatás során is hasznosítani tudunk, felkészítve diákjainkat a 21. század kihívásaira. 

Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium

Címünk: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 37.

Telefonszámok:
Porta: +36 1 316 3663
Titkárság: +36 1 212 2995
Gazdasági iroda: +36 1 316 8685

E-mail cím: titkar@budai-rfg.hu

OM azonosító: 035222
Fenntartó: Közép-Budai Tankerületi Központ

Tankerületi igazgató: Hajnissné Anda Éva
Honlap: http://kk.gov.hu/kozepbuda

design: Drenkó Panna – webfejlesztés: Mihályi Barnabás