Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
Francia Szépkiejtési Verseny - ismertető

Iskolánkban közel két évtizede megrendezésre kerül a „CONCOURS DE PRONONCIATION” francia nyelvű Szépkiejtési Verseny. Diákjaink kezdő és haladó kategóriában mérettethetik meg magukat a tavaszi félév során. Versenyünk védnöke és egyben a zsűri elnöke dr. Bárdosi Vilmos egyetemi tanár, az ELTE Doktori Iskolájának vezetője és a Francia Tanszék volt tanszékvezetője. A zsűrizésben anyanyelvi lektor, fordító és a franciatanítás különböző területeiről érkező szakemberek vesznek részt. Fontosnak tartjuk a francia nyelv népszerűsítését iskolánkban, melyhez versenyünk kiváló alkalom. Diákjaink nemcsak tökéletesíthetik e gyönyörű nyelv kiejtését, de közelebb is kerülnek eredeti francia irodalmi szövegek (novellák, versek, regényrészletek) világához, mely nagyban motiválja őket és gazdagítja szókincsüket.  

A versenyhez minden évben más-más szerzők műveiből választjuk ki a felolvasásra szánt részleteket. Francia költők, írók művei kerülnek a diákok elé: Guy de Maupassant, Antoine de Saint-Exupéry, Victor Hugo, Alain-Fournier, Alphonse Daudet, Jacques Prévert, Maurice Carême. 2019-ben Charles Aznavour, világhírű francia énekes emlékének tisztelegtünk, dalszövegeiből és életrajzából olvastunk részleteket.  

Évente kb. 60 diák közül kerülnek ki a legjobbak, akik a dicsőség mellett értékes, a francia kultúrával kapcsolatos könyvnyereményben is részesülnek. Sajnos 2020-ban a vírushelyzet miatt nem tudtuk megrendezni a versenyt, de reméljük, hamarosan folytathatjuk…  

Persányi Cecília 

Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium

Címünk: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 37.

Telefonszámok:
Porta: +36 1 316 3663
Titkárság: +36 1 212 2995
Gazdasági iroda: +36 1 316 8685

E-mail cím: titkar@budai-rfg.hu

OM azonosító: 035222
Fenntartó: Közép-Budai Tankerületi Központ

Tankerületi igazgató: Hajnissné Anda Éva
Honlap: http://kk.gov.hu/kozepbuda

design: Drenkó Panna – webfejlesztés: Mihályi Barnabás